Zalecane produkty:

Źródła Białka:

•    Drób 2xtyg.
•    Ryby (nie z Bałtyku i z Atlantyku- umiar) 1-2xtyg
•    Jajka 1xobiad + 2-3xinne posiłki 2szt.
•    Wołowina i cielęcina ew. 1xtyg.
•    Wieprzowina ew. 1xtyg.
•    Chudy nabiał
•    owoce morza
•    warzywa strączkowe 1xtyg

Źródła Węglowodanów

produkty pełnoziarniste:
•    chleb (skład!)
•    makaron 1-2xtyg

•    kasza gryczana, jaglana, pęczak, perłowa...
•    komosa ryżowa
•    ziemniaki bez + tłuszczu/ mała ilość


Źródła Tłuszczu:

•    oleje roślinne → oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej z pestek dyni i winogron, olej lniany.
•    Awocado
•    Smalec, masło → ograniczone ilości
•    żółtka jaj
•    siemię lniane
•    orzechy włoskie, pekan, laskowe, nerkowca, migdały, ziemne (ograniczona ilość)

NIE ŁĄCZYMY W JEDNYM POSIŁKU DUŻEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZY – wyrzut insulinowy, odkładanie tkanki tłuszczowej!

Podziel się swoim zdaniem

Skąd wiesz o projekcie vitana?

Od mamy albo od taty
kumpela na imprezie mi powiedziała
przeczytałam w gazecie
od wujka Google
znalazłam na fejsie

Nawigacja

Dołącz na facebook'u